Sergi Masip i Antonio Martinez – Lutiers

Sergi Masip i Antonio Martinez – Lutiers

Compartir:

ANTONIO MARTÍNEZ VILÁS “LO CHAPARRO” – MÚSIC I LUTIER

Edat: 54 anys  |  Naixement: Tortosa |  Viu a: Tortosa

 

SERGI MASIP GARCIA – MÚSIC I LUTIER

Edat: 46 anys  |  Naixement: Tortosa |  Viu a: Tortosa

GUITARRONS ARTESANALS – Sergi: El respecte és la base per a la convivència. Una lluna a l’aigua, de Txarango, és una cançó que m’agrada. Toco a la Rondalla dels Ports i sóc professor a l’Escola Lo Canalero de Roquetes. – Antonio: En l’actualitat tota lluita és pèrdua. Lo país del menjar blanc és la cançó preferida, és meua. Sóc marxant d’art i estic preparant un disc: Arreando.

 

Com decidiu començar junts en la fabricació de guitarrons?

Antonio. Mos coneixíem de feia temps, i vam xocar de frente. Tenim unes formes de pensar i de fer molt similars, compartim molt. Junts vam anar madurant les idees.

Sergi. Sí, vam començar com vam poder i poc a poc li hem anat donant forma. Ell és un expert en instruments antics. Entre un i l’altre mos complementem per fabricar-los.

 

A qui li vau vendre el primer guitarró?

Sergi. Va ser a l’abril del 2016, a una gent de Múrcia. El van comprar per a uns Mallorquins. A partir d’aquí hi ha més companys ens n’han demanat, gent que pregunta…

 

Com treballeu?

Sergi. seguim aprenent l’ofici, sempre hi ha coses a millorar dia a dia. Apropem punts de vista. I ara estem centrats fent un planning dels models que utilitzem i creant marca.

 

Ja teniu nom?

Antonio. Sí, IL’ LLAÜRETÀNIA.

 

Què significa?

Antonio. A les Terres de l’Ebre tenim un article que mos diferencia allà on anem, que és l’article LO. Hi ha una conjugació d’este article que és en una i apòstrof (i’) i que quan preguntes pel iaio dius així: i’l iaio que fa? I’l pare com se troba?

Llaüretània fa referència a la terra dels llaüts, la nostra.

 

En quin punt esteu ara?

Antonio. La principal dedicació després d’haver fet els tres prototips és acabar els primers guitarrons i servir-los. Després farem una tria de lo que sabem fer cadascú pel seu compte per a obrir camins i fronts nous. Mantenint lo que ja he fet. Lo fet d’obrir noves vies no ens ha de fer deixar de fer guitarrons sinó ampliar l’oferta.

 

Teniu tres prototips de guitarrons. En què es diferencien?

Sergi. Bàsicament per afinació, longitud i volum. És important triar bé la fusta perquè el resultat final sigui el millor.

Antonio. Quan triem la fusta hem de tenir en compte per exemple de quina fusta ha de ser la tapa harmònica, el mànec, lo pont que transmet la vibració, etc. Cada part de l’instrument està fet d’una fusta diferent.

 

Quins tipus de fusta utilitzeu?

Sergi. Les fustes que més utilitzem són les de xiprer de més de 25 anys de secatge, pi avet (pi picea) i pi blanc (pinus alipensis).

Antonio. Lo xiprer no s’esquerda a la intempèrie, a diferencia d’altres arbres. Seguim fent proves en fustes de manera constant per a les diferents parts dels instruments.

 

Un resum del procés d’elaboració?

Sergi. Tallem la fusta, li donem forma, destriem les parts de fusta que no son adeqüades per al que volem – intentar tirar lo menys possibles- , fem els mastils, lo tacó, dobleguem els aros, posem els trastes

 

Tot ho fabriqueu vosaltres?

Sergi. L’únic que comprem són els trastes i el claviller. La resta ho fem natros.

No mos plantegem que fa cadascun, busquem l’equilibri i ens funciona”

 

Parleu-me del treball en equip.

Antonio. Una cosa molt important és donar-se’n compte de què som capaços de fer i que no. Per exemple, per l’edat de cadascun o per les nostres particularitats, d’entrada, et puc explicar que degut a unes lesions que tinc a la mà ell és més hàbil que jo per a certes coses. D’altra banda, jo tinc la paciència necessària que ell no té per donar els acabats que s’han de donar. De vegades és més útil pensar una hora i treballar 5 minuts. Que pensar 5 minuts i acabar torant la peça.

 

Viviu de la música?

Sergi. Sí.

Antonio. Sí sí.

Sergi. La vida del músic és formació, concerts, tallers i de vegades també la fabricació d’instruments. Amb aquest projecte veiem perspectiva de futur, hi ha una il·lusió posada. I tenim vida! perquè fem allò que creiem.

Antonio. Un dia vaig decidir tancar una empresa de productes de manteniment industrial que tenia i vaig decidir dedicar-me a lo que realment em feia feliç, la música i l’art. També sóc marxant d’art, faig gravats.

 

La música tradicional està en decadència?

Antonio. Està viva i ho seguirà estant mentre vulguem. Falta que més músics en prenguin consciència i que promoguin els instruments tradicionals enlloc d’ukeleles i txarangos.

“Las coses grandes lo són por el desconocimineto que la gente tiene de las mismas”

Hi ha molta feina a fer.

Sergi. Ha deixat de ser folklore per integrar-se en la societat. I la gent l’aprecia.

Antonio. Mos queda molt per a llaurar…

 

Definiu-me la música.

Sergi. És alegria.

Antonio. No hi ha paraules. Esta és la meva definició de música.

Maite Mestre

MÉS INFORMACIÓ:
607504566 (Antoni) | 658463706 (Sergi) | Lochaparro.blogspot.com

Facebook: Sergi Masip Garcia | Antonio Martinez Vilás | Guitarro Hibérico | Espai de so | Escola Lo Canalero

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.